De Jokotole Naga Putih is een traditionele Pencak Silat stijl van het eiland Madoera.
Dit eiland ligt ten noorden van Oost-Java en de inwoners van Madoera staan in heel Indonesië bekend om hun felle en harde karakter.
Je ziet dit ook terugkomen in de bewegingen van de Jokotole Naga Putih stijl. Want deze zijn snel, hard en omdat ze erg praktisch zijn, bijzonder effectief.
De Jokotole Naga Putih verschilt hierin met andere stijlen wat onder andere komt doordat de Madoerezen vroeger een bondgenootschap hadden met de Nederlanders.
Hierdoor mochten de Madoerezen als een van de weinigen hun eigen leger erop na houden en waren zij zelfs gedeeltelijk zelfstandig.
Wist je dat?
Eind jaren zeventig in Singapore de eerste wereldkampioenschappen Pencak Silat werden georganiseerd?
Het huidige hoofd van de Jokotole Naga Putih, meneer Suheimy, kwam toen voor Indonesië uit en werd wereldkampioen. Maar na hem werden ook nog twee andere Jokotole Naga Putih beoefeners wereldkampioen, namelijk meneer Salehodin en mevrouw Tuti. Dankzij meneer Suheimy, meneer Salehodin en mevrouw Tuti werd de Jokotole Naga Putih erg beroemd in zowel binnen- en buitenland.
Meneer Suheimy tijdens een van zijn wedstrijden.
Bijzonder onder de indruk heeft de Indonesische regering de Jokotole Naga Putih toen een subsidie gegeven waardoor er een school kon worden gebouwd in Kamal, de geboorteplaats van meneer Suheimy op Madoera. Vervolgens werd Meneer Suheimy trainer van het Indonesische nationale team en daardoor kreeg de Jokotole Naga Putih de officiële status van Academie.
In de afgelopen 25 jaar hebben wel meer dan 80 personen binnen de Jokotole Naga Putih nationale of internationale titels behaald. En zowel in de Olah Raga (wedstrijden) als in de Seni (stijlwedstrijden) zijn de leerlingen nog steeds erg succesvol.